sobota, 24 listopada 2012

Wigilia św. Katarzyny

Jak nakazuje tradycja w wigilię św. Katarzyny czas zacząć piec pierniczki na Boże Narodzenie . Mam swoje sprawdzone już przepisy, ale jak zawsze szukam nowych. Dziś wypróbowałam  przepis znaleziony nomen omen na opakowaniu 500g "Kasi". Pierniczki należą do gatunku "szybkich" i otrzymujemy ich sporo. Mam nadzieję, że chociaż połowa porcji dotrwa do świąt :))))


PIERNICZKI Z "KASI"

250 g margaryny "Kasi"
1 kg mąki+ do podsypywania
400 g cukru pudru
400 g miodu
2 jajka
2 łyżaczki proszku do pieczenia 
40 g przyprawy do pierników (1 duże opakowanie) 

Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić , aż ciasto będzie gładkie i nie będzie się kleiło do rąk, jak trzeba to dodać trochę mąki. Rozwałkować na grubość 5 mm i wycinać foremkami. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10-15 min w temperaturze 180 stopni C.  Po wystudzeniu twardnieją. Przechowujemy w blaszanych, szczelnych  puszkach . Na kilka dni przed świętami dekorujemy według uznania. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz