piątek, 20 kwietnia 2012

Znowu kurze królestwo :)

Ulubionym mięsem moich córek jest kurczak a zwłaszcza jego piersi. Jak sami wiecie jest to trudne mięso do przyrządzenia. Łatwo jej wysuszyć i staje się niesmaczne. Jednym ze sposobów by zachować jego soczystość jest marynowanie. I dlatego dziś:
KURCZAK W KECZUPIE

podwójny filet z piersi kurczaka
1 szklanka ostrego keczupu
3-4 średniej wielkości marchewki
1 por
parę łyżek majonezu
kilka plastrów żółtego ostrego sera

Filety pokroić na plastry, lekko rozbić dłonią , ułożyć w naczyniu i zalać keczupem, przykryć i odstawić do lodówki na minimum 3 godziny ( im dłużej tym lepiej).Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pora obrać i pokroić w półtalarki.  Dno naczynia do zapiekania wysmarować majonezem.Wyłożyć marchewkę, por na to ułożyć kawałki kurczaka, posmarować resztką keczupu z marynaty, przykryć plastrami sera. Zapiekać w rogrzanym do 230 stopni piekarniku przez 15 min pod przykryciem i potem jeszcze 15 bez przykrycia. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem lub świeżym pszennym pieczywem.

3 komentarze:

  1. Kurczak z marynaty jest ok... musze zmienic cos w tym przepisie z 3 powodow :)
    1) wole kechup lagodny,
    2) nie lubie piekarnika
    3) jestem na diecie :)
    a poza tym reszta ok :) dzieki za inspiracje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. 1. łagodny nie daje tego efektu
    2. to go zamień na prodiż
    3. kiedyś przestaniesz ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. 1. Bardzo to smieszne...
    2. Hahahahahaha

    OdpowiedzUsuń