niedziela, 1 maja 2011

Majówka

Jeszcze w kwietniu, podczas babskich pogaduch, doszłyśmy  z koleżankami  do wniosku, że tej wiosny mocno lansowany jest we wszelkich "babskich " czasopismach - rabarbar. Każdy z nas pamięta kompot z rabarbaru.No i rozpoczęła się dyskusja co to za cudo - owoc czy warzywo? Dzięki internetowi szybko ustaliłyśmy, że to bylina warzywna i spożywanie jej w dużych ilościach może być szkodliwe :( 
Mam nadzieję, że dzisiejszy deser nie zrujnuje nam zdrowia.....

RABARBAR Z KRUSZONKĄ

1 kg rabarbaru
10 dag cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

10 dag zimnego masła
10 dag mąki
5 dag płatków owsianych
1 łyżka cukru
szczypta cynamonu

Rabarbar obrać i pokroić w kostkę . Wrzucić do garnka dodaj cukier i duś często mieszając do miękkości. Dodaj rozrobioną z 1 łyżką wody mączką ziemniaczaną. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Z pozostałych składników zagnieść kruszonkę i posypać rabarbar. Piec w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez 25 min.
Jeśli używamy zielonego rabarbaru to po upieczeniu wygląd nie jest zbyt zachęcający..... ale smakuje wybornie zwłaszcza jak doda się lody waniliowe.



1 komentarz: