Mam nadzieję, że dzisiejszy deser nie zrujnuje nam zdrowia.....
RABARBAR Z KRUSZONKĄ
1 kg rabarbaru
10 dag cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
10 dag zimnego masła
10 dag mąki
5 dag płatków owsianych
1 łyżka cukru
szczypta cynamonu
Rabarbar obrać i pokroić w kostkę . Wrzucić do garnka dodaj cukier i duś często mieszając do miękkości. Dodaj rozrobioną z 1 łyżką wody mączką ziemniaczaną. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Z pozostałych składników zagnieść kruszonkę i posypać rabarbar. Piec w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez 25 min.
Jeśli używamy zielonego rabarbaru to po upieczeniu wygląd nie jest zbyt zachęcający..... ale smakuje wybornie zwłaszcza jak doda się lody waniliowe.
Tylko gdzie ja tu rabarbar znajde...
OdpowiedzUsuń