TORTILLA
1 pierś z kurczaka
mały jogurt
sok z 1 cytryny
sól, pieprz
trochę oliwy
1-2 pomidory pokrojone w półplasterki
1/2 ogórka pokrojonego w plasterki
1 cebula pokrojonaw półplasterki
kilka liści sałaty, albo trochę poszatkowanej kapusty pekińskiej
sos czosnkowy lub majonezowo-katuchupowy
kilka wytrawnych naleśników lub placków tortilli
Pierś z kurczaka kroimy w paski. Z jogurtu, soli, pieprzu i soku z cytryny robimy zalewę w której macerujemy mięso - minimum 2 godziny. Na patelni rozgrzewany oliwę i wkładamy mięso z zalewą jogurtowo-cytrynową. Smażymy do lekkiego zezłocenia.
Naleśniki lub placki tortilli możemy lekko podgrzać w piekarniku. Na placki kładziemy liście sałaty lub poszatkowaną kapustę na to kawałki mięsa, potem pomidor, ogórki i cebulę. Polewamy sosem i składamy według upodobania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz