SERNIK Z TRUSKAWKAMI I NUTELLĄ
3/4 opakowania sucharków
350 g nutelli (średni słoik)
ok 1 kg małych truskawek
0,5 kg serka homogenizowanego
1 duży, gęsty jogurt naturalny (np. Bakomy)
0,5 l śmietany kremówki
10 dag cukru pudru
1/2 opakowania galaretki cytrynowej
1 łyżka żelatyny
Sucharki pokruszyć(jak mamy czas to możemy poćwiczyć używając wałka, jeśli nie mamy to robot zrobi to za nas). Słoik z nutellą (otwarty) wstawić do ciepłej wody. Nutella ma być płynna. Mieszamy nutellę z sucharkami. Dużą tortownicę wykładamy folią spożywczą oraz na dnie układamy krążek z papieru do pieczenia. Przekładamy sucharki z nutellą i łyżką dociskamy do dna. Truskawki myjemy, osączamy i szypułkujemy. Owoce układamy na spodzie sucharkowym. W niewielkiej ilości gorącej wody rozpuszczamy galaretkę wymieszaną z żelatyną. W misce miksujemy cukier puder z serkiem i jogurtem. Następnie dodajemy śmietanę i miksujemy na małych obrotach i na końcu dodajemy galaretkę z żelatyną - delikatnie zmiksować. Masę wylać na truskawki, wyrównać i wstawić do lodówki by dobrze się schłodził nasz sernik.
Podając możemy dekorować listkami melisy lub mięty cytrynowej.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz