KONFITURA
3 kg umytych i odszypułkowanych truskawek zasypać 1 kg cukru. Zostawić aż owoce puszczą sok. 2 puszki ananasa w kostce w lekkiej zalewie odcedzić i owoce zasypać 2 szklankami cukru. Połączyć owoce i gotować na wolnym ogniu pierwszego dnia 30 min i drugiego też 30 min. Odszumowywać w trakcie gotowania. Przełożyć do słoiczków. Zakręcić odwrócić do góry dnem i poczekać aż ostygnie.
Moje truskawki miały w sobie sporo soku i gotowałam drugiego dnia dobrą godzinkę zanim osiągnęły odpowiednią gęstość.
Kupiłam oczywiście więcej niż 3 kg truskawek. Część zjadłam z cukrem i jogurtem (bo śmietanka zaczęła "iść w boczki"), a z reszty zrobiłam sos, który wykorzystam jutro do placuszków :)
Biorąc pod uwagę preferencje rodzinne, to słoiczków ze słodkimi przetworami będzie niewiele. Królować będą "pudliszki" warzywne.
a ja mam jeszcze sloik bigosu ze stycznia :) ale ze teraz jestem na etapie ''ociosywania boczkow i innych przyleglosci'' to musi poczekac :)
OdpowiedzUsuńskusilbym sie na taki dzemik :)
hahahahahaha no tak :) a słoiczek konfiturki może się uchowa do twego przylotu....
OdpowiedzUsuń