Inspiracją do tego posta była prezentacja projektu gimnazjalnego w zaprzyjaźnionym gimnazjum. Młodzi ludzie przybliżali sobie i widzom krainy województwa. Były i historyczne eksponaty wypożyczone z muzeum, kapela ludowa, różne stoiska zaaranżowane przez dzieciaki oraz smakołyki z kuchni regionalnej. Szczerze mówiąc na tej imprezie jadłam po raz pierwszy sernik z ziemniakami, pychotka :) Super pomysłem było przygotowanie przez młodzież małych ściągawek z przepisami :)
Dziś potrawa regionalna z Kociewia- regionu bliskiego memu sercu.(przepis ze ściągawki)
WORTELSTAMP
równe ilości ziemniaków i marchwi
2 średnie cebule
gałka muszkatołowa, sól
boczek wędzony
Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odlewamy i robimy puree. W drugim garnku gotujemy obraną i pokrojoną marchew oraz obrane i posiekane cebule. Miękką marchew odlewamy i robimy puree. Oba puree dokładnie mieszamy. Boczek kroimy w cienkie plastry i wysmażamy na chrupko. Układamy na talerzu wysmażony boczek, na to puree warzywne i polewamy tłuszczem wysmażonym z boczku.
Możemy podać ze szklanką zimnej maślanki lub zsiadłego mleka.
Zdjęcia z tej imprezy możecie obejrzeć w zakładce zdjęcia na stronie szkoły
link oraz urzędu wojewódzkiego
link
i tu odrobinka prywaty ;) poduszka, którą trzyma pani wojewoda jest "popełniona" przeze mnie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz