KREM CYTRYNOWY
3 cytryny (skórka i sok)
2 żółtka
2 całe jajka
200 g cukru
50 g masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
400 g gęstego jogurtu ( typu greckiego lub bałkańskiego)
Żółtka, jajka, cukier skórkę i sok z cytryn oraz mąkę ubijamy mikserem w misce, masę przelewamy do garnka dodajemy masło i podgrzewamy mieszając do zgęstnienia. Przestudzamy. Do miski wlewamy jogurt dodajemy masę cytrynowo-jajeczną i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Przelewamy do miski lub pucharków i chłodzimy w lodówce.
Możemy wykorzystać 1/2 masy - resztę przechowujemy w lodówce. A i bierzemy wtedy 1/2 ilości jogurtu.
Idealny deser na letnie upalne dni :)
P.S. W sam raz na lato w Hiszpanii :))
P.S. W sam raz na lato w Hiszpanii :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz