czwartek, 18 lipca 2013

Krem cytrynowy

Otarta ze skórki cytryna, która pozostała po nastawianiu nalewki wiśniowo-cytrynowej oraz słońce za oknem  zachęciła mnie do zrobienia pysznego kremu cytrynowego, który możemy wykorzystać jako dodatek np. do gofrów lub lodów czy też jako samodzielny deser.A i do tarty z owocami się nada ;) Jest lekki, orzeźwiający i pyszny :)

KREM CYTRYNOWY  

3 cytryny (skórka i sok) 
2 żółtka
2 całe jajka
200 g cukru
50 g masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
400 g gęstego jogurtu ( typu greckiego lub bałkańskiego) 

Żółtka, jajka, cukier skórkę i sok z cytryn oraz mąkę ubijamy mikserem w misce, masę przelewamy do garnka dodajemy masło i podgrzewamy mieszając do zgęstnienia. Przestudzamy. Do miski wlewamy jogurt dodajemy masę cytrynowo-jajeczną i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Przelewamy do miski lub pucharków i chłodzimy w lodówce.

Możemy wykorzystać 1/2 masy - resztę przechowujemy w lodówce. A i bierzemy wtedy 1/2 ilości jogurtu.
Idealny deser na letnie upalne dni :)
P.S. W sam raz na lato w Hiszpanii :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz