Wykorzystałam przepis Jamiego Oliver'a .
GRAVLAX wg Jamiego
ok 700g filetu z łososia ze skórą (bez ości)
160 g gruboziarnistej soli
50 g cukru brązowego demerara
40 g świeżo startego chrzanu (może być ze słoiczka)
300 g surowych czerwonych buraków, startych na grubych oczkach
50 ml czystej wódki
duży pęczek zielonego koperku
1 cytryna
Połóż łososia na sporej tacy skórą w dół. Równomiernie rozsmaruj sól, potem posyp cukrem a następnie rozsmaruj chrzan i buraczki , które delikatnie ugnieć (przydadzą się gumowe rękawiczki). Skrop wódką i posyp posiekanym koperkiem. Następnie posyp otartą z cytryny skórką. Szczelnie owiń folią spożywczą i obciąż (np. butelkami wody mineralnej) i umieść w lodówce na 48 godzin. Po 2 dniach odwiń rybę i przytrzymując ją zlej zebrany płyn. Usuń dodatki i osusz łososia papierowym ręcznikiem. Ułóż rybę skórą w dół i ostrym nożem zaczynając od strony ogona delikatnie oddzielać mięso od skóry. Odwróć i usuń pozostałe brązowe kawałki mięsa i ponownie odwróć. Odkrój tyle plasterków ile potrzebujesz resztę zawiń w folię i schowaj do lodówki. Można tak przechowywać do 2 tygodni.
Dobrze smakuje z sosem musztardowo-koperkowym:
200 ml kwaśnej śmietany
1-2 łyżeczki musztardy francuskiej
sól, pieprz
sok i skórka z 1/2 cytryny
mały pęczek posiekanego koperku
Wszystkie składniki wymieszać i podawać z łososiem.
Mój łosoś w zimnym się maceruje. W środę doniosę jak smakuje ;)
Mój łosoś w zimnym się maceruje. W środę doniosę jak smakuje ;)
najbardziej mi odpowiada te 50 ml :) ale z checia bym sprobowal takiego lososia... Trza by bylo na jaka okazje :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis.
smakuje odpowiednio pod kolejne 50 ml dobrze zmrożonej ;)
OdpowiedzUsuńa tak poważnie, smakuje słonosłodko :)
Bardzo lubię ryby, a łososia w takiej postaci jeszcze nie jadłam. Chętnie spróbuję.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,życząc spokojnych i radosnych świąt.
Dziękuję za życzenia. Również życzę spokojnych, słonecznych i dobrych Świąt.
OdpowiedzUsuń