KISZ LOTARYŃSKI
opakowanie ciasta francuskiego
40 dag boczku wędzonego
40 dag żółtego sera
7 jaj
1 mały pojemnik jogurtu naturalnego lub słodkiej śmietanki
2 ząbki czosnku
pieprz
Okrągłą formę wysmarować masłem i wyłożyć ciastem tak by był rant. Ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika na 20 min.
Boczek pokroić w słupkii podsmażyć na suchej patelni. Przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem by odsączyć tłuszcz.
Ser zetrzeć na tarce. Jajka dokładnie wymieszać z jogurtem lub śmietanką oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać pieprz.
Na wyjęte z piekarnika ciasto wyłożyć boczek, posypać serem i ostrożnie wylać jajka (uważać aby nie przelać przez rant ciasta). I całość z powrotem do piekarnika na pół godziny - jajka mają się zezłocić :)
Podawać z sałatą i białym winem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz