Na wspomnienie bułeczek z maślanki z masełkiem miodowym i szklanki ciepłego mleka zaczynam dostawać ślinotoku i wszystkie złe wspomnienia jakoś dziwnie blakną....
BUŁECZKI Z MAŚLANKĄ
2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
12 dag masła
1 jajko
2 łyżki cukru
1/3 szklanki maślanki
Do mąki z proszkiem, solą i cukrem dodajemy masło i wcieramy je palcami w mąkę. Następnie dodajemy jajko i mieszamy, póżniej stopniowo maślankę i wyrabiamy do uzyskania sztywnego ciasta. Wykładamy na stolnicę i wałkujemy na grugośc ok 2 cm. Wycinamy kółka szklanką. Układamy na wyłożonej papierem blasze zachowując odstępy. Pieczemy ok 12-15 min w temperaturze 230 stopni C.
Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy na blasze do wystygnięcia przykrywając czystą ściereczką, aby zachowały wilgoć.
MASŁO MIODOWE
12 dag masła
3 łyżki miodu
Miękkie masło utrzeć na kremową masę, dodać miód i dokładnie wymieszać. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz