sobota, 6 października 2012

Murzynek jesienny

Gdy deszcz jesienny o szyby dzwoni i wiatr szaleje  nie ma nic lepszego niż  kawałek pysznego ciasta i gorąca i aromatyczna  herbata z żurawiną lub cytryną z rumem.

CIASTO Z POWIDŁAMI

2 szklanki mąki
1 kostka masła (200g)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki maślanki
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
1/3 szklanki wody
1 słoik powideł śliwkowych (najlepsze domowej roboty)

na polewę:
1/2 kostki masła
3 łyżki kakao
2 łyżki cukru
6 łyżek mleka

W rondelku stop masło z wodą i kakaem. Ostudź. Jajka utrzyj z cukrem, powoli dodawaj maślankę i masę kakaową nie przerywając miksowania. Partiami dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia - cały czas miksując. Blachę 30x24 cm wyłóż papierem do pieczenia, wylej na nią ciasto i piecz 40 minut w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku. Ostudzone ciasto przekrój w poprzek. Posmaruj jedną część powidłami, przykryj drugą,oblej polewą i odstaw w chłodne miejsce na 2-3 godziny.
Polewa: w rondelku stop masło z cukrem, kakao i mlekiem. Mieszaj aż masło się rozpuści i wszystkie składniki się połączą.
Mmmmm........ lubię jak w domu unosi się zapach pieczonego ciasta :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz