Dzisiejsza zupa jest pyszna i sycąca, no i prosta :)
KARTOFLANKA
2-3 marchewki
1 korzeń pietruszki
1 por
1 por
kawałek selera
1 średnia cebula
1 łyżka masła
1 litr bulionu drobiowego (może być z kostki)
6-8 ziemniaków średniej wielkości (najlepiej z gatunku rozgotowujących się)
sól, pieprz
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
10 dag boczku wędzonego pokrojonego w plasterki
szczypiorek do dekoracji
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Marchew, seler, pietruszkę obierz i pokrój w niedużą kostkę.Por oczyść i pokrój w talarki. Rozpuść w garnku masło, zeszklij cebulę, dodaj pokrojone warzywa i smaż kilka minut.Ziemniaki obierz i pokrój w średnią kostkę. Dodaj do garnka i zalej wszystko bulionem. Posól. Gotuj aż warzywa będą miękkie. Boczek pokrój w sporą kostkę i wysmaż na suchej, rozgrzanej patelni na chrupiące skwarki. Zdejmij z patelni i przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem- do odsączenia.
Zupę dopraw pieprzem i musztardą. Rozlej w talerze (lub do miseczek- jak wolisz) posyp wysmażonym boczkiem i posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego :)
zrobie :) jak sie zima zacznie tutaj, czyli w okolicach polowy stycznia :P
OdpowiedzUsuńa smacznego :) mozna ją wzbogacić dodając parę lesnych grzybków :)
OdpowiedzUsuńa mam i lesne grzybki :)
OdpowiedzUsuńJa też :)
OdpowiedzUsuń