środa, 15 sierpnia 2012

Czy to już jesień puka ?

Za oknem zrobiło się ciut jesiennie. Na straganach też widać zbliżającą się jesień. Jest coraz więcej jabłek.  Dziś proponuję  przepis idealny na taki czas. Tak przygotowany schab możemy wykorzystać jako danie obiadowe(na ciepło) albo jako alternatywę dla wędlin serwowanych nam w różnych sklepach- tu wersja na zimno.

SCHAB W OSTRO-SŁODKIEJ MARYNACIE 

75 dag schabu bez kości
  3 łyżki ostrej musztardy
1/2 szklanki soku jabłkowego
1 łyżka oleju
2 jabłka
1 -2 cebule


Mięso opłukać, oczyścić z błony. W misce wymieszać musztardę z olejem i sokiem jabłkowym. W powstałej marynacie obtocz mięso i pozostaw na całą noc w lodówce. 
Na drugi dzień obierz jabłka i cebulę. Jabłka pokrój w ósemnki, a cebulę w piórka. Włóż do rękawa do pieczenia schab, jabłka i cebulę. Wlej resztę marynaty. Zamknij z obu stron rękaw, przełóż na blachę i wstaw na 50 - 60 min do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Jeśli mięso jest według ciebie zbyt blade na 10 min przed końcem pieczenia wyjmij z piekarnika, ostrożnie przetnij rękaw i  wstaw do piekarnia.
Super smakuje z tłuczonymi ziemniakami i zieloną sałatą w miodowym sosie winegret.

2 komentarze: