BABKA JOGURTOWA
2 małe opakowania jogurtu naturalnego (200g)
2 jajka
20 dag cukru
30 dag mąki
1/4 kostki masła lub Kasi
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
jeśli mamy to rodzynki
Tłuszcz roztapiamy. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, jajka i jogurt mieszamy robotem, dodajemy przestudzony tłuszcz i ekstrakt i mieszamy jeszcze chwilkę. Dodajemy rodzynki (jak nie mamy to się nic nie stanie). Przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy z kominkiem i wstawiamy do rozgrzanego do 180-190 stopni piekarnika na 40-45 min.
I tak goście wchodzą do domu, my wyciągamy babkę z piekarnika lekko studzimy, posypujemy cukrem pudrem . Serwujemy gościom z pachnącą, aromatyczną kawą i oczekujemy na okrzyki radości ;)
Podoba, podoba...niekoniecznie dla gosci ale dla dwóch wiecznie szperajacych po szafkach w kuchni w pogoni za wszelkimi odmianami cukru...a czy wyrasta bez zakalca bo z babek to najczesciej wlasnie zakalce najlepiej mi wychodza hahaha Ta Agnieszka
OdpowiedzUsuńZakalce mają swój urok i smak :) mnie wychodzi bez - ale jest z gatunku wilgotnych :)
OdpowiedzUsuńa mnie zostalo 19 dni diety... :(
OdpowiedzUsuńtylko 19 :) i można piec :)
OdpowiedzUsuń