Jednym z sztandarowych dań sezonu truskawkowego jest koktajl truskawkowy. Napój prosty pyszny i dający - przynajmniej mi - stan błogiego rozleniwienia i słodkiego lenistwa.
KOKTAJL TRUSKAWKOWY
1 litr jogurtu naturalnego (albo zsiadłego mleka lub maślanki)- jesli nie musimy stosować operacji bikini może być pół na pół ze słodką śmietanką
40 dag dojrzałych pachnących truskawek
trochę cukru
Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Większe kroimy na połówki. Wkładamy do wysokiego naczynia, zalewamy wybranym płynnym produktem mlecznym, dodajemy cukru według uznania i miksujemy. Rozlewamy do szklanek, siadamy wygodnie i oddajemy się degustacji :)
P.S. Może ktoś wie czemu w PL jak zaczyna się sezon truskawkowy to robi się zimno?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz