niedziela, 3 czerwca 2012

Na przekór ';)

Za oknem mokro, zimno i gdyby nie kalendarz i soczysta zieleń drzew to pomyslałabym, że to koncówka brzydkiego września a nie początek czerwca. W taką pogodę szukam w swoich zapiskach i książkach kulinarnych takich przepisów, które mnie " ogrzeją" barwą lub temperaturą. Dziś "padło" na taką ogrzewającą barwą. Sałatkę tę autorstwa Jamiego Olivera często robimy jako dodatek do mięsa lub kiełbasy z grilla. Jest prosta, pyszna i kolorowa. Pachnąca aromatycznymi pomidorami.


SAŁATKA Z POMIDORÓW

1 kg mieszanych, dojrzałych pomidorów o różnych kształtach i kolorach
1 ząbek czosnku
1 świeża papryczka chili
sól, pieprz
suszone oregano
czerwony ocet winny lub balsamiczny
oliwa

Pomidory pokrój w zależności od wielkości na: połówki, ćwiartki lub ósemki. Wrzuć pomidory do durszlaka lub na duże sito posól, potrząsając wymieszaj i ponwnie posól i wymieszaj. Postaw na garnek, aby mogły spokojnie obciekać i pozostaw na 15 min.
Przygotuj sos: 1 część octu zmieszaj z 3 częściami oliwy, dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oczyszczoną z nasion i posiekaną paryczkę chili. 
Przełóż pomidory do miski, posyp oregano i pieprzem, polej przygotowanym sosem.
Rewelacyjnie smakuje z opieczonym na grillu pieczywem.
Smacznego !!!!!

2 komentarze: