Dziś jest Dzień Flagi, Dzień Polaków mieszkających poza granicami oraz Dzień Grilla :) To ostatnie chyba najbardziej lubiane przez Polaków :) Grillujemy mięsiwa wszelakie, ryby, warzywa ba ostatnio w modzie są grillowane owoce na deser po grillowej uczcie :)
Jak święto to i danie z grilla :)
PIERSI KURCZAKA Z GRILLA
1 podwójny filet z piersi kurczaka
100g cieniutko pokrojonej szynki parmeńskiej
1 limonka
1 spora łyżka płynnego miodu
oliwa
sól, pieprz
świeża mięta(wg uznania ale bez przesady)
Mięso oczyszczany z błonek i kroimy na sporej grubości paski (wzdłuż piersi). W misce łączymy miód, oliwę, skórkę i sok z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy umytą i posiekaną miętę. Dokładnie mieszamy. Wkładamy mięso do marynaty i mieszamy, by pokryć nią mięso. Odstawiamy na minimum 4 godziny. Drewniane patyki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie. Wyjmujemy mięso z marynaty, każdy pasek otulamy plastrem szynki i nadziewamy składając w harmonijkę na patyki. Układamy na ruszcie i pieczemy obracając co jakiś czas. Podajemy z ulubioną sałatą:)
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz