KURCZAK NA MAROKAŃSKĄ NUTĘ
1 kurczak1 l maślanki
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz
przyprawa do marokańskiego tadżin
2-3 marchewki
Sprawionego kurczaka dokładnie umyć, przeciąć wzdłuż piersi (kurczak ma rozkładać się na boki jak książka). Posolić, popieprzyć i posypać przyprawą marokańską. Przełożyć do miski, dodać obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Zalać maślanką, odstawić w chłodne miejsce najlepiej na 12 godzin. 2 - 3 razy przekręcić w maślance. Po tym czasie wyjąć z maślanki i przełożyć do rękawa do pieczenia. Dodać obrane i pokrojone na 4 marchewki. Zapiąć rękaw i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Piec w zależności od wagi kurczaka ( godzina na kilogram mięsa). Na 15 min przed końcem wyjąć z piekarnika, rozciąć rękaw i ponownie wstawić, aby się zrumienił. Podawać z ryżem i zieloną sałatą :)
Sorki za brak zdjęcia, ale kurczak znikł z półmiska, zanim złapałam aparat ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz