PAPRYKA W MIODOWEJ ZALEWIE
3 kg różnokolorowych i o różnym stopniu ostrości papryk
1,5 l octu 10%
2 szklanki wody
1 łyżka soli
5 (sporych) łyżek płynnego miodu
2 liście laurowe
ziarna ziela angielskiego, kolorowego pieprzu; goździki
Papryki umyć, osuszyć i oczyścić z nasion. Większe kroimy na szerokie paski i układamy w słoikach. Do każdego słoika dodajemy 2-3 ziarna ziela angielskiego, parę ziaren kolorowego pieprzu oraz 2-3 goździki. Zalewę czyli: ocet, wodę, sól, miód i liście laurowe gotujemy przez 5 min. Przestudzoną zalewamy paprykę. Zakręcamy. Pasteryzujemy 15 min.
Mniam, mniam....
P.S. Brat mojej przyjaciółki i jego żona byli ostatnio w Gruzji. Wrócili tak samo zakochani w niej jak ja :)
Mniam, mniam....
P.S. Brat mojej przyjaciółki i jego żona byli ostatnio w Gruzji. Wrócili tak samo zakochani w niej jak ja :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz