Swego czasu podawałam Wam przepis na panir, który rewelacyjnie sprawdza się do letnich deserów z racji swej cytrynowej nuty :)
Dziś przepis kojarzący się mi z babcią. W taki sposób zagospodarowywała nadmiar białego sera .
SER SMAŻONY
50 dag białego sera
3 dag dobrego masła
kilka łyżek wody
sól
kminek- jeśli lubimy
1 żółtko
Ser kruszymy do miseczki, przykrywamy i odstawiamy na 3 dni w ciepłym miejscu, aby zgliwiał :) - jest to najbardziej uciążliwy etap dla wrażliwców .Codziennie go przemieszać i rozcierać. Kiedy ser zacznie się ciągnąć, stopić masło w garnku, włożyć ser dodać wody i smażyć na małym ogniu, ciągle mieszając do całkowitego rozpuszczenia.Posolić, dodać kminek i żółtko. Energicznie wymieszać. Wylać na głęboki talerz i poczekać do ostudzenia :)
Smacznego :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz