Dynia ostatnio stała się "tworzywem" do kulinarnych eksperymentów. W trakcie jednego powstało curry z kurczaka z dynią.
CURRY
marynata do mięsa
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka przyprawy curry
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka imbiru
2 zmiażdżone i posiekane ząbki czosnku
szczypta cynamonu
sól, pieprz
oliwa
reszta
1 filet z piersi kurczaka (podwójny)
30 dag obranej i oczyszczonej dyni
1/2 puszki pomidorów krojonych
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
masło do smażenia
Mięso opłukać i pokroić w paski. Z podanych składników przygotować marynatę, przełożyć do niej pokrojone mięso, wymieszać dokładnie, przykryć folią spożywczą i odstawić na minimum 1 godz do lodówki (najlepiej na noc). Masło rozgrzać na patelni, włożyć mięso i smażyć do zrumienienia, zdjąć z patelni. Na pozostały tłuszcz włożyć pokrojoną w kostkę dynię, podsmażyć, dodać mięso, pomidory i chwilkę smażyć razem. Z mleka kokosowego zdjąć śmietankę a pozostały płyn dodać do zawartości patelni, po 10 minutach dodać odłożoną śmietankę i poddusić jeszcze z 5-7 minut. Posmakować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Podawać z ugotowanym na sypko ryżem i posiekaną natką pietruszki lub posiekaną kolendrą.
Jest to danie, które możemy przygotować wcześniej i podgrzać przed podaniem. Osobiście wolę takie podgrzewane ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz