drugą okazją jest zakończenie sezonu dyniowego. Dziś robiłam ostatnią porcję dyni w lekko kwaśnej zalewie.
DYNIA W ZALEWIE LEKKO OCTOWEJ
2 kg dyni
2 szklanki wody
20 dag cukru
5 goździków
1/2 szklanki octu 10 %
Dynię obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę tak 1 na 2 cm. Wodę razem z cukrem i goździkami zagotować. Włożyć kostki dyni i od ponownego zagotowania gotować 2 min. Dynię wyjąć łyżką cedzakową. Do płynu dodać ocet i zagotować. Dynię przełożyć do słoików, zalać gorącą zalewą, zakręcać i odwrócone wędrują pod kocyk :)
P.S. Najlepsza recenzja- wg siostry mojej Mamy moja Babcia robiła taką samą :) Ja niestety nie zdążyłam posmakować babcinej. Zmarła przed moim narodzeniem.
A na zakończenie
miłego weekendu :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz