PIERNICZKI PANI STENI
1 kg mąki tortowej
1 kostka Kasi
3 jajka
2 paczki przyprawy korzennej
0,5 dag utłuczonych goździków
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
5 dag kakao
2 łyżeczki kawy mielonej sparzonej 1 szklanką wody
2 i 1/2 łyżeczki miodu (to nie pomyłka)
Z 1/2 szklanki cukru zrobić karmel, dodać kawę. Następnie Kasię, korzenie, miód i kakao. Wszystko rozpuścić i wystudzić.
Jajka utrzeć do białości z resztą cukru. Mąkę zmieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodawać do jajek porcjami na przemian z karmelem. Zagniatać, aż masa przestanie kleić się do rąk. Uformować kulę. Odrywać kawałki ciasta i rozwałkować (lekko podsypać mąką). Wycinać foremkami pierniczki. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w temperaturze 190 stopni C przez ok 20 min.
Przechowywać w szczelnej puszce. Smacznego :)
Oj jakie cudne! Ja dopiero się zabieram do pierniczków:)
OdpowiedzUsuńpozdrowienia posyłam,
dziękuję za odwiedziny i zapraszam do ponownych :)
OdpowiedzUsuń