piątek, 30 sierpnia 2013

Sałatka nostalgiczna

Nadszedł czas zmiany siedziby firmy. Niby wiedzieliśmy o tym od roku, ale jakoś tak robi się- przynajmniej mi - nostalgicznie. To w tym budynku stawiałam swoje pierwsze zawodowe kroki i to z nim wiązały się wspomnienia z osobami, których już nie ma z nami....
Przeprowadzka wiąże się również z przeglądem różnych "przydasi", część ląduje w pojemniku na papier, część utrzymuje swój status ;) , ale taki przegląd owocuje też czasem przepisem kulinarnym ;). 
" Znalezisko" dostało nowy szlif i tak powstała: 

SAŁATKA CHIŃSKO-MEKSYKAŃSKA
1 średnia kapusta pekińska
1 czerwona papryka
1 mała puszka kukurydzy
1/2 puszki czerwonej fasoli
1 zupka chińska
1 duży ząbek czosnku
1 podwójny filet z kurczaka
sok z cytryny
sól, pieprz
oliwa lub olej
1 opakowanie sosu włoskiego w proszku - przygotować wg przepisu na opakowaniu

Filet z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w paski. Przekładamy do miski solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na min 2 godziny. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i smażymy mięso na złociście. Przekładamy na talerz. Makaron z zupki (bez przypraw) zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, aby napęczniał. Na pozostały na patelni tłuszcz wyciskamy czosnek i dodajemy makaron. Przesmażamy. Fasolę płuczemy. Kapustę kroimy w paski, tak samo paprykę. W dużej misce mieszamy kapustę, paprykę, kukurydzę, fasolę mięso i makaron. Polewamy sosem i odstawiamy na chwilę, by smaki się przegryzły.
Jeśli chcemy aby sałatka była daniem obiadowym możemy wykorzystać 2 zupki chińskie.
P.S. Pisząc tego posta nagle odczułam potrzebę uwiecznienia na zdjęciu naszej starej siedziby. 

2 komentarze: