Według kalendarza ciągle lato, a za oknem pogoda jakby to był koniec października. Jeszcze w ubiegły weekend łapałam słońce na Święcie Śliwki, a dziś kurtka, parasol. Na stole zaczynają pojawiać się bardziej energetyczne potrawy. Mam jednak nadzieję, że złota jesień do nas zagości. Proponuję Wam dziś:
BITKI W SOSIE ŚMIETANOWO-JABŁKOWYM
4 rozbite kotlety schabowe lub kawałki szynki
2 jabłka ( odmiana nie rozpadająca się w trakcie duszenia)
1 szklanka soku jabłkowego
250 ml śmietany 18%
1 średnia cebula
1 spory ząbek czosnku
1-2 łyżeczki musztardy
sól, pieprz, mielona papryka wędzona
mąka
olej
Mięso solimy, pieprzymy i posypujemy papryką. Olej rozgrzewamy w głębokiej patelni. Mięso obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na rumiano. Cebulę, czosnek obieramy i drobno siekamy. Jabłka obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Mięso zdejmujemy z patelni. Na pozostałym tłuszczu przesmażamy cebulę i czosnek, następnie dodajemy jabłka. Chwilę smażymy. Wlewamy sok jabłkowy. Po zagotowaniu dodajemy 2 łyżki soku do śmietany w celu zahartowania. Śmietanę wlać na patelnię. Włożyć mięso i dusić na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Podawać z ziemniakami i sałatką buraczano-kapuścianą.
miesa w slodkich sosach nie byly moja ulubiona potrawa, ale to sie powoli zmienia... Myslisz, ze sie starzeje?
OdpowiedzUsuńraczej dojrzewasz do nowych smaków :)
OdpowiedzUsuń