Sezon ogrodowy to nie tylko czas na grilla czy prace "ziemne", ale również czas leniuchowania z książką oraz popołudniowej kawy i odrobiny słodkości.
TIRAMISU
4 żółtka
500g serka marscapone
4 łyżeczki cukru
podłużne biszkopty
1 szklanka mocnej kawy (2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej)
trochę amaretto
tarta czekolada do posypania
Żółtka ukręcić z cukrem na kogiel-mogiel i partiami wkręcać serek marscapone. Biszkopty moczyć w kawie z amaretto i układać w salaterkach. Zalać masą serowo-żóltkową. Schodzić. Przed podaniem posypać tartą czekoladą.
Wiem jest to wersja troszkę uproszczona, ale idealna na ciepłe popołudnie. :)
Wiem jest to wersja troszkę uproszczona, ale idealna na ciepłe popołudnie. :)
hmmmmm :) jesli nie zapomne, wyprobuje w przyszlym tygodniu, bo jutro lody od Mistrzow Hiszpanii :)
OdpowiedzUsuńhahahahahahaha to zrób sobie przypomnienie w telefonie :)
OdpowiedzUsuńdobrze, ze mam kawe bez kofeiny, to i R skonsumuje... I chyba uloze to w przezroczystych szklaneczkach (fajne, z grubego szkla :) i jednak herbatniki dam pomiedzy warstwami serowo-zoltkowymi :) bedzie wygodniej jesc i efekt tez, jak sie patrzy :)
OdpowiedzUsuń''wkrecac serek'' - hahahahahahaha :)
OdpowiedzUsuń:) wkręcać wkręcać ;p
OdpowiedzUsuńZrobilem! Jestes genialna! Masz u mnie 6 :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń