SERNIK WIEDEŃSKI
1 kg niekwaśnego twarogu
8 jaj
25 dag masła lub świeżej margaryny
45 dag cukru
2 czubate łyżki kaszki mannej
1 płaska łyżka mączki ziemniaczanej
1 łyżka proszku do pieczenia
rodzynki, skórka z pomarańczy , wanilia
tłuszcz do smarowania blachy i bułka tarta do wysypania
Ser przepuścić trzykrotnie przez maszynkę. Tłuszcz utrzeć w donicy, po czym ucierając dodawać po 1 żółtku, po 2 łyżki cukru i sera.
Do gotowej masy dodać proszek do pieczenia, kaszkę manną i mączkę ziemniaczaną. Dodać rodzynki, skórkę z pomarańczy i wanilię. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać,
Formę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą. Wlać ciasto wyrównać, wstawiś do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 45 minut w średnio gorącym piekarniku.
Przepis umieściłam w wersji orginalnej. Donica = makutra.
Przepis umieściłam w wersji orginalnej. Donica = makutra.
jedyne co zginęło w święta to właśnie ten sernik. Chłopcy się nim zajadali :)
OdpowiedzUsuń