CIASTECZKA Z MASŁA ORZECHOWEGO
200g miękkiego masła lub margaryny
370g masła orzechowego (mały słoiczek)
350g drobnego cukru
100g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej
400g mąki
Masło i masło orzechowe utrzeć z cukrem. Dodać jogurt i esencję, dobrze wymieszać dodawać partiami mąkę z proszkiem. Wymieszać na gładką masę. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Z ciasta robić kulki wielkości orzecha laskowego, układać na wyłożonej papierem blaszce w sporych odległościach, Spłaszczać np. widelcem lub tłuczkiem do mięsa (oczywiście oba narzędzia "zbrodni" zwilżać wodą). Piec ok 15 min w temperaturze 180 stopni C.
Użyłam masła orzechowego z kawałkami orzechów.
Uwaga!!! Ciasteczka dość mocno rozlewają się w trakcie pieczenia i odległości na blasze muszą być spore :)
SMACZNEGO !!!!
SMACZNEGO !!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz