PORY Z SEREM I ORZECHAMI
5 łodyg pora
20 dag sera suługuni (może też być polski bundz)
50 ml mleka
10 dag łuskaych orzechów włoskich
pieprz, sól
Białe części pora odciąć, umyć i gotować przez 10 min we wrzątku. 1/4 sera odłożyć, resztę rozgnieść, zalać mlekiem i podgrzewać do rozpuszczenia, posypać solą i pieprzem. Orzechy drobno posiekać i dodać do sera. W żaroodpornym naczyniu ułożyć pory, zalać serem i posypać pokruszoną resztą sera. Piec w rozgrzanym do 200 stopni C piekarniku do momentu powstania złocistej skórki.
Czyż nie przypomina zapiekanej cykorii pod beszamelem???
3 pytania do experta :)
OdpowiedzUsuńjaka odslona? a foto?
a poza tym jaki ser bylby dobry tutaj?
hahahahahaha kolejna bo był już kurczak i chinkali :) foto- kiedyś się pojawi :)co do sera to dobry byłby miękki owczy lub krowi krótko dojrzewający
OdpowiedzUsuń