KURCZAK W KECZUPIE
podwójny filet z piersi kurczaka
1 szklanka ostrego keczupu
3-4 średniej wielkości marchewki
1 por
parę łyżek majonezu
kilka plastrów żółtego ostrego sera
Filety pokroić na plastry, lekko rozbić dłonią , ułożyć w naczyniu i zalać keczupem, przykryć i odstawić do lodówki na minimum 3 godziny ( im dłużej tym lepiej).Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pora obrać i pokroić w półtalarki. Dno naczynia do zapiekania wysmarować majonezem.Wyłożyć marchewkę, por na to ułożyć kawałki kurczaka, posmarować resztką keczupu z marynaty, przykryć plastrami sera. Zapiekać w rogrzanym do 230 stopni piekarniku przez 15 min pod przykryciem i potem jeszcze 15 bez przykrycia. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem lub świeżym pszennym pieczywem.
Kurczak z marynaty jest ok... musze zmienic cos w tym przepisie z 3 powodow :)
OdpowiedzUsuń1) wole kechup lagodny,
2) nie lubie piekarnika
3) jestem na diecie :)
a poza tym reszta ok :) dzieki za inspiracje :)
1. łagodny nie daje tego efektu
OdpowiedzUsuń2. to go zamień na prodiż
3. kiedyś przestaniesz ;)
1. Bardzo to smieszne...
OdpowiedzUsuń2. Hahahahahaha