Czasem mam ochotę na coś bardziej wykwintnego na niedzielny obiad, ale za razem nie pracochłonnego, abym nie musiała spędzać całego niedzielnego przedpołudnia w kuchni. Idealne są:
Bitki z polędwiczek w sosie z porto
60 dag polędwiczek wieprzowych
4- 5 ząbków czosnku
1 średnia cebula
sól, pieprz
olej
1/2 szklanki porto
1/2 szklanki wody
Mięso oczyszczamy i kroimy w plastry. Każdy z plastrów rozgniatamy dłonią ( w ten sposób nie przerywamy włókien mięsa). W naczyniu przekładamy lekko opieprzone plastry mięsa, pokrojony w plasterki czosnek i pokrojoną w wiórki cebulę. Każdą z warstw mięsa skrapiamy olejem. Odstawiamy na jakieś 2 godziny. Następnie w głębokiej patelni rozgrzewamy olej i partiami obsmażamy mięso. Na końcu podsmażamy czosnek i cebule z marynaty. Wlewamy na patelnię wodę i dokładnie "odmaczamy" wszystkie drobinki, które przywarły do patelni, solimy dodajemy mięso i czosnek z cebulą. Dodajemy porto i pod przykryciem dusimy na wolnym ogniu. Podajemy z ziemniakami z wody oraz z lekko ostrą surówką.
Porto czerwone czy białe?
OdpowiedzUsuńMiałam czerwone więc je dodałam :)
OdpowiedzUsuń