MUS Z JABŁEK
jabłka
rodzynki
odrobina wody
i według uznania trochę cynamonu lub cukru waniliowego
Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroje w spore kawałki. Do garnka wlewam 5-6 łyżek wody wsypuje owoce i pod przykryciem na małym ogniu duszę tak długo, aż powstanie mus. Oczywiście od czasu do czasu mieszam, aby się nie przypaliło. Dodaję rodzynki i cukier waniliowy lub cynamon - w zależności od nastroju. Po przestygnięciu wykładam do miseczek i jeszcze ciepły podaję.
Potrafię sama zjeść mus z kilograma jabłek :)
Oczywiście jak mamy urodzaj jabłek można tak przygotowany mus zawekować i zimą podgrzać albo wykorzystać do jabłecznika.
P.S. Jiena to dla Ciebie jako pierwsza mea ;)
Danke.Bardzo lubię jabłka.
OdpowiedzUsuńMój żołądek też je lubi ale tylko w wersji przetworzonej...
OdpowiedzUsuń