SŁODKIE BUŁECZKI
5 dag drożdży
1 szklanka mleka
3/4 szklanki cukru
2 jajka
10 dag miękkiego masła
ok 70 dag mąki
Z drożdży, mleka łyżki mąki i łyżki cukru robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Jajka miksujemy z resztą cukru i miękkim masłem. Dodajemy zaczyn i mąkę i miksujemy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dzielimy ciasto na równe części , nadajemy kształt bułeczek( w zależności od wilgotności powietrza i mąki czasem trzeba na tym etapie dodać trochę mąki, aby ciasto było zwarte ) i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Smarujemy lekko wodą. Wstawiamy na ok 20-30 min do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Na 5 minut przed końcem ponownie smarujemy wodą.
Nie na temat - Sto lat dla średniej !!!
OdpowiedzUsuńDziękuję w imieniu średniej :)
OdpowiedzUsuńjiena fajne zdjęcie, czy jest coś o czym nie wiem ?
OdpowiedzUsuńbrawo, widzę że jesteś upartą kobietą
OdpowiedzUsuń