Dzisiejsza propozycja obiadowa dotyczy tych ciepłych dni. Jest nią :
SAŁATA Z KURCZAKIEM I GRZANKAMI
1 średnia kapusta pekińska lub spora główka ulubionej sałaty
3 średnie pomidory
3 ogórki małosolne
1 średnia cebula (niekoniecznie)
1 duża czerwona papryka
1 podwójny filet z kurczaka
2 bułki kajzerki
sól, pieprz
trochę oliwy
1 sos sałatkowy Knorra np. grecki, może być własnej produkcji vinegret
Wiem z sosem poszłam na łatwiznę, ale chodziło o to aby jak najkrócej przygotować obiad.
Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę solimy i pieprzymy. Odstawiamy na chwilkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smazymy kawałki kurczaka na złoty kolor.
Kapustę oczyszczamy i kroimy w paski. Pomidory kroimy w ósemki. Ogórki w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w paseczki. Warzywa wymieszać. Sos przygotować wg przepisu na opakowaniu.Polać warzywa.
Bułki pokroić w kosteczkę i zrumienić na rozgrzanej suchej patelni.
Kawałki kurczaka wyłożyć na warzywa, posypać grzankami z zaraz podawać.
Można nie posypywać grzankami, tylko podać je w osobnej miseczce i każdy z biesiadników posypuje sobie sałatę na talerzu wg upodobania.
Tak naprawdę jakie dodamy warzywa zależy od naszych upodobań i tego co akurat mamy pod ręką.
Ja do swojej dodałam jeszcze (po odsączeniu) 1/2 puszki mieszanki meksykańskiej, bo tyle zostało mi z innej potrawy ;)
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz