MIELONE INACZEJ
ok 1 kg niezbyt tłustego mielonego mięsa
1-2 jajka
1 bułka namoczona i odciśnięta ( ja użyłam suchego miąższu chleba)
1 średnia posiekana cebula ( u mnie było 1/2 pęczka szczypiorku)
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
sól, pieprz
i zioła które zwykle dodajesz do kotletów mielonych :)
400 g śmietany kremówki
Z mięsa, jajek, bułki, cebuli i czosnku oraz przypraw wyrabiamy jednolitą masę. Formujemy zgrabny bochenek, który umieszczamy w naczyniu żaroodpornym tak aby po bokach była wolna przestrzeń. Zatewamy śmietaną, przykrywamy i wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 1 godzinę. Po wyjęciu kroimy na plastry i podajemy zmłodymi ziemniakami z koperkiem i ulubioną sałatą.
Koleżanka mówiła, że wyśmienicie smakuje również z przesmażonymi kurkami dodanymi do sosu śmietanowego.
P.S. Jest to wyśmienite danie na lato - praktycznie samo się robi ;)
To ja z tego zestawu poprosze zimne wino :) Tu jutro ma byc masakra temperaturowa :)
OdpowiedzUsuńJa w tym przepisie pewnie zmodyfikuje sposob pieczenia, zostawie tradycyjne kotleciki ;) o ile nie pozre miesa przed smazeniem.
Hahahahahaha a tu jutro ma być tylko 16 na plusie i to sie nazywa lato ;)
OdpowiedzUsuń