Dzisiejszy przepis niestety nie pochodzi z tych warsztatów i ale też jest pyszny i jeśli dobrze pamiętam zasady koszerności to je spełnia :)
CZULENT Z KURCZAKA
50 dag piersi z kurczaka
1 puszka pomidorów bez skórki w zalewie
10 dag ryżu
1 puszka czerwonej fasoli
cebula
olej
1-2 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz czarny, 1 łyżka cukru, po 1 łyżeczce: cynamonu, kuminu (czyli mielonego kminu rzymskiego) i słodkiej papryki mielonej
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę , zalewamy zalewą pomidorową (pomidory odkładamy) doprawiamy przyprawami - oprócz cukru i odstawiamy na noc do lodówki. Gotujemy ryż.
Cebulę posiekać, zeszklić na oleju dodać kurczaka razem z zalewą i dusić ok 5 minut. Dodać pomidory, fasolę. Doprawić cukrem i ewentualnie solą. Dodac posiekany czosnek i ryż. Wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać ok 30 min w 200 stopniach.
Czulent robi się przeważnie z wołowiny i bardzo długo dusi w piekarniku.
Noooooo :) ja jutro po raz 3 jem kurczaka w sosie pieczarkowym, a to samo w sosie musztardowym to nawet Carmen polubila :) Przepis wydaje sie prosty i niedrogi. Co do tego, ze z wolowiny... to w koncu jak? Krowka czy ptaszek?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ten jest z ptaszka :) ale najczęściej jadany w święta żydowskie jest ten z wołowiny :)
OdpowiedzUsuńTo teraz kiedy mamy najblizsze swieto zydowkie, zeby trzymac sie regul? hahahahahaha
OdpowiedzUsuńw piątek popołudniu zaczyna się szabat, można się obżerać
OdpowiedzUsuńtylko najpierw musisz ptaka rytualnie zabić/ podcinając mu gardło jednym ruchem noża/
OdpowiedzUsuńjeśli możesz to podaj swój przepis na śledzie po żydowsku, ciekawe jak je robisz.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam wszystkich fanów kultury żydowskiej.
Mario- nie podam Ci przepisów na potrawy ze śledzi - po prostu nie lubię śledzi
OdpowiedzUsuń