a jak Kaszuby i wędkarze na lodzie to i przepis na rybkę musi być :)
SANDACZ DUSZONY
1 oskrobany i wyczyszczony sandacz
1/2 kostki dobrego masła (najlepiej wiejskiego)
1 szklanka białego półwytrawnego wina
1 łyżka mąki
trochę bulionu warzywnego
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
Rybę umyć, osuszyć i pokroić w dzwonka. Leciuteńko posolić i popieprzyć. W głębokiej patelni rozgrzać masło - sporą łyżeczkę zostawić. Na maśle dusić rybę pod przykryciem - podlewając białym winem. Wyjąć ostrożnie rybę na ogrzany półmisek. Pozostałe masło rozetrzeć z mąką i bulionem i dodać do płynu na patelni - zagotować dodać sok z cytryny i ponownie zagotować. Polać sosem rybę na półmisku. :) Podawać z ziemniakami z wody :) super smakuje z młodymi ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz