CHLEB FIT
4 szklanki mąki z grubego przemiału (graham)
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka maślanki
1 szklanka wody
10 dag świeżych drożdży
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżki nasion dyni
spora garść nasion słonecznika (łuskanych)
2 łyżki nasion czarnuszki
W misce z drożdży, wody, maślanki, cukru i maki pszennej zrobić zaczyn. Gdy drożdże ruszą dodać mąkę, płatki i nasiona. Wyrobić. Aaaa i o soli pamiętać :). Poczekać, aż wyrośnie. Podzielić ciasto na 2 części. Wygnieść i przełożyć do lekko natłuszczonych keksówek.Poczekać aż wyrośnie i do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około godzinkę.
Nie wytrzymałam i dobrałam się do jeszcze ciepłego :)P.S. Szwajcar już wie, że będzie przywoził mąkę ;)
Do cieplego chleba czy do cieplego Szwajcara???? Hahahahahahaah! A tak swoja droga, to bym sobie zjadl takiego chleba :) ale dzisiaj nie da rady. Na obiad ratatouille. Jak z filmu :)
OdpowiedzUsuńdo jednego i drugiego ;)
OdpowiedzUsuńSzwajcarowi tak zasmakował, że piekłam Mu ten chleb na wyjazd, a Młodsza zażyczyła sobie go na święta :)
OdpowiedzUsuń