W niedzielę zamieniliśmy się rolami w kuchni. Zostałam podkuchenną szefa kuchni specjalizującego się w rybach i owocach morza ;)
Na śniadanie były krewetki duszone z czosnkiem w maśle i białym winie
Podane z ryżem i posypane natką pietruszki. Powiem tak w tej wersji całkiem całkiem ;)
Przepis podpatrzony i zapamiętany ;)
KREWETKI W BIAŁYM WINIE
krewetki
masło
1/2 szklanki białego wina
3 ząbki czosnku
sok z cytryny
sól, pieprz cytrynowy
natka pietruszki
ryż
Krewetki oczyścić, jeśli mrożone to rozmrozić. Opłukać, osączyć, polać sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć. Masło roztopić w garnku, wrzucić krewetki i czosnek. Obsmażać po 2-3 min z każdej strony. Wlać wino i chwilę poddusić. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko, posypane posiekaną natką pietruszki.
Na obiad natomiast były pstrągi duszone z porami i marchewką na parzeSenior był zachwycony:) a ja powoli przekonuję się do ryb.
A ja rybe po grecku robie juz z zamknietymi oczami :) to tez postep :D
OdpowiedzUsuńwręcz mistrzostwo :)
OdpowiedzUsuń