CHLEB Z ZIOŁAMI I OLIWĄ
ok. 1 kg mąki pszennej
1,5 szklanki ciepłej wody
10 łyżek mleka
10 dag drożdży
6-7 łyżki oliwy
2-3 ząbki czosnku
po łyżeczce rozmarynu, tymianku, oregano, bazylii lub 2 spore ziół prowansalskich
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
Drożdże rozpuścić w wodzie i mleku razem z cukrem.
Czosnek
zmiażdżyć posiekać rozetrzeć z solą. Rozgrzać olej na patelni, patelnię
zdjąć z ognia i wyłączyć płomień- abyśmy z rozpędu nie postawili
patelni z powrotem. Na rozgrzany olej wrzucić czosnek i zioła (przed
wrzuceniem można je rozetrzeć w dłoniach).
Do
wyrośniętych drożdży dodać oliwę z dodatkami i mąkę. Zagnieść ciasto
(mąki tyle, aby ciasto nie lepiło sie do ręki)- w zależności od wilgotności mąki dodać trochę wody. Zostawić do wyrośnięcia.
Wysmarować 2 keksówki oliwą . Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, lekko zagnieść i uformować bochenki. Przełożyć do foremek, zostawić do wyrośnięcia.Wstawić do
nagrzanego do 190 stopni C piekarnika na ok 50 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz