W taki dzień jak dziś super sprawdzi się gulasz ze świąteczną nutą.
GULASZ
70 dag świeżej szynki wieprzowej
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 średnia cebula
sól, pieprz, mielona wędzona papryka
olej
woda i......
2 pierniczki świąteczne bez glazury i ozdób
Mięso opłukać i pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i mieloną papryką. Warzywa obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej wrzucić mięso i smażyć aż do ścięcia białka, dodać warzywa i smażyć tak długo, aż warzywa się skarmelizują. Wlać gorącej wody tak, by przykryła mięso (gorąca woda nie zmienia drastycznie temperatury w garnku i mięso szybciej się dusi) dodać pokruszone pierniczki i dusić na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie miękkie. W razie konieczności podlewać ciepłą wodą .
Możemy podawać z ziemniakami i ulubioną surówką lub jako danie jednogarnkowe z bagietką :)
Smacznego :)
... nic tylko wpierniczac :) Zdziwilem sie tymi pierniczkami, ale... Najzabawniejsze, ze tutaj nie dostane korzenia pietruszki, natke tak - w peczku, rozdrobniona, zamrozona - tak. Korzen - nie. Dziwne. Ale jakos sobie poradze ;)
OdpowiedzUsuńa żebyś wiedział mojemu kuchennemu guru - czyli Tacie - bardzo smakował. I faktycznie nic tylko wpierniczać ;) no to nasionka - skrzyneczka i samodzielna uprawa pietruszki na korzeń :)
OdpowiedzUsuńOj rozgrzałabym się taką potrawką.
OdpowiedzUsuńWitam :) w tą pogodę na pewno :)
OdpowiedzUsuńWędzona mielona papryka?
OdpowiedzUsuńPrzyznaję ze wstydem, że pierwszy raz słyszę o papryce w takiej wersji.
Na pewno się skuszę na zrobienie tej potrawy. Mniam.
:)
jest taka :) czekam na recenzję po zrobieniu :) dla smaku można dodać troszkę pokrojonego w kostkę boczku wędzonego :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam gulasz bez wędzonej papryki i pierniczków, ale z dodatkiem boczku. PYCHA!!!
OdpowiedzUsuń:)
to się cieszę :)
OdpowiedzUsuń