CIASTO Z DYNIĄ
3/4 szklanki oleju
1 szklanka cukru
1 i 1/3 szklanki mąki
3 duże lub 4 małe jajka
2 szklanki startej na dużych oczkach dyni
1 i 1/2 łyżeczki sody
1 i 1/2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
trochę posiekanych orzechów i żurawiny
Olej zmiksować z cukrem. Dodawać po 1 jajku i miksować dalej. Następnie dodać suche składniki i zmiksować z masą jajeczno-olejową. Stopniowo dodawać dynię i na końcu bakalie. Przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tortownicy. Piec dobre 50 min w temperaturze 200 stopni C. Gdyby wierzch zbytnio się przyrumieniał przykryć papierem do pieczenia. Po wyjęciu i przestudzeniu można polukrować lub posypać cukrem pudrem :)
kiedys wyprobuje, na razie R ma faze na diete, wiec nawet ciasteczka podjadam po kryjomu :) ale przepis prosty i MUSI byc dobry. A propos dzisiaj byly knedle ze sliwkami. :)
OdpowiedzUsuńHahahahahahaha ale jest tu dynia ;) Jest dobry nawet Seniorowi smakuje :)
OdpowiedzUsuń