czwartek, 23 maja 2013

Czekoladowa chmura

Swoją kalorycznością idealnie to ciasto pasuje na zimowe wieczory. Czemu więc pojawia się dziś? Wystraszyła mnie prognoza pogody... mamy prawie czerwiec a tu, zapowiadają w nocy lokalnie przymrozki. Zimni ogrodnicy dawno byli Zośka też, a przymrzki dopiero :)
Jest to przepis Nigelli Lawson, wśród moich przyjaciółek znany jako "ciasto kandydata na zięcia", ponieważ M. robi je rewelacyjnie. Podaję tu jego wersję :)

CIASTO CZEKOLADOWA CHMURA
250 g gorzkiej czekolady 70%
125 g miękkiego masła
6 jajek
175 g cukru
1/2 l smietany kremówki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki gorzkiego kakao

przepis jest na tortownicę o średnicy 23 cm

Czekoladę rozpuszczamy w kapieli wodnej i dodajemy do niej masło. Mieszamy do rozpuszczenia masła. Pozostawiamy do przestudzenia.
Ubijamy 2 całe jajka i 4 żółtka z 75 g cukru, następnie dodajemy masę czekoladową i mieszamy.
4 białka ubijamy na pianę i dodajemy resztę cukru i ubijamy na sztywną pianę.
Kilka łyżek piany dodajemy do masy czekoladowej i mieszamy, następnie całą masę czekoladową przekładamy do białek i mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia , wylewamy masę i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika na 40 min albo do chwili gdy ciasto wyrośnie i popęka. Wystawiamy i studzimy. Delikatnie przekładamy na paterę.
Śmietanę ubijamy z wanilią. Nakładamy na wierzch ciasta, delikatnie przez sitko oprószamy kakao. 

Nie przzejmujcie się jak ciasto w trakcie studzenia zacznie się trochę zapadać i pękać. Tak ma być :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz