Ale do rzeczy. Tłusty Czwartek od pewnego czasu kojarzy się mi z rewelacyjnymi, rozpływającymi się w ustach pączkami pani Steni. Mówię wam poezja :))))
W tym roku przymierzam się do pączków z dziurką pieczonych w piekarniku :) A co tam do odważnych świat należy :)
Przepis który chcę wypróbować znalazłam w 11 numerze Dekoracji Ciast, niestety nie ma tam podanego autora przepisu.
PĄCZKI PIECZONE
375g mąki pszennej
75g cukru
1 łyżeczka cynamonu (zastąpię sproszkowaną wanilią, bo nie jestem fanką cynamonu)
1/2 saszetki drożdży w proszku
2 łyżki stopionego masła
1 jajko
125 ml ciepłego mleka
40 ml jogurtu naturalnego
drobno pokrojona skórka z 1/2 cytryny
mleko do smarowania
55g stopionego masła do smarowania
W misce wymieszaj mąkę, cukier, cynamon i drożdże. W drugiej misce ubij stopione masło, jajko, mleko, jogurt i skórkę cytrynową. Następnie dodaj suche składniki i mieszaj aż uzyskasz jednolitą gęstą masę. Zagnieć na gładką, ale nie lepką masę. Włóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. Wyjmij z miski i zagnieć. Rozwałkuj ciasto na oprószonej mąką powierzchni i wytnij 12 kółek. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętaj o tym, że pączki urosną i muszą być wolne przestrzenie między pączkami. W każdym wykrój mniejszym otwór (nie może być za mały bo potem się zamknie). Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Posmaruj pączki niewielką ilością mleka i piecz ok 10-15 min, aż urosną i nabiorą złocistego koloru. Wyjmij z piekarnika i posmaruj roztopionym masłem. Posyp cukrem pudrem, lub pozostaw do ostygnięcia i ozdób wg upodobania. :)
P.S. Wiosna chyba tuż tuż w polskich mediach jednym z newsów jest przylot bociana do mojej Bydzi :)
P.S. Wiosna chyba tuż tuż w polskich mediach jednym z newsów jest przylot bociana do mojej Bydzi :)
Mnie pączki smażone pokonały 3 razy ;( pozostawie robienie ich innym, ja tylko bede je jadła ;) Ale te pieczone... może mi sie uda ;)
OdpowiedzUsuńdobre podejście do sprawy :) czekam na wieści :)
OdpowiedzUsuń