sobota, 9 lutego 2013

Pizza

Dziś święto tradycyjnej włoskiej potrawy, bez której nie wyobrażamy sobie włoskiej kuchni- Dzień Pizzy.
Moimi domowymi mistrzami pizzy są moja córka i jej chłopak :)
Korzystają z przepisu Jamiego Olivera zamieszczonego w książce "Jamie Oliver w domu". Podaję orginalny przepis :) my najczęściej robimy z połowy porcji :)

PIZZA JAMIEGO 

1 kg mąki (białej chlebowej, ale spokojnie może być zwykła pszenna) 
1 płaska łyżka soli
2 saszetki suszonych drożdży (po 7 g) 
1 łyżka miałkiego cukru
4 łyżki oliwy
650 ml letniej wody 

Przesiej mąkę z solą na czysty blat zrób wgłębienie. W naczyniu wymieszaj drożdże, cukier, oliwę i wodę. Poczekaj kilka minut. Następnie wlej w zagłębienie w mące. Początkowo mieszaj widelcem, następnie wyrabiaj rękami ok 10 minut, aż ciasto stanie się gładkie, sprężyste i miękkie. Uformuj kulę i przełóż do sporej miski, przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok 1 godz (aż podwoi objętość). 
Wyjmij z miski na oprószony blat i przez parę minut wyrabiaj. Podziel ciasto na porcje (tyle ile powinno być pizz - wychodzi 6-8 średniej wielkości). Każdą porcję rozwałkuj, posmaruj ulubionym sosem pomidorowym i ..... puść wodze fantazji w komponowaniu "obkładu" pizzy, albo zrób porządki w lodówce ;). 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz