Krem brule jest słodki i kaloryczny - w sam raz na deser w wyjątkowy dzień, zwłaszcza jak jest trochę na minusie za oknem. No i co najważniejsze - zawiera wanilię :)
KREM BRULEE
1/2 litra słodkiej śmietanki 36 %
6 żółtek
1/3 szklanki drobnego cukru
2 łyżeczki ekstraktu wanili
6 łyżeczek brązowego cukru
Śmietankę razem z cukrem i wanilią podgrzać doprowadzając do prawie wrzenia (powinny pojawić się bąbwlki przy ściankach garnka), przestudzić. Żółtka lekko ubić i powoli dodawać śmietankę. Dobrze wymieszać. Rozlać do miseczek żaroodpornych, ustawić na blasze do pieczenia. Do blachy wlać ciepłą wodę tak, by sięgała 1/2 wysokości foremek. Ostrożnie wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec w kąpieli wodnej godzinkę. Wyjąć wystudzić- najlepiej przez noc w lodówce. Przed podaniem posypać równomiernie brązowym cukrem i palnikiem skarmelizować. Podawać :)
Idealny na zwięczenie walentynkowej kolacji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz