PIECZONY ZIEMNIAK Z DIPEM CZOSNKOWYM
kilka ziemniaków równej wielkości,
oliwa,
sół, pieprz, rozmaryn
mały pojemnik jogurtu naturalnego
2-3 łyżki majonezu
2-3 ząbki czosnku
szczypta cukru
Ziemniaki umyć i jeśli mają cienką skórkę to nie obierać. Naciąć podłużnie. W misce wymieszać oliwę z solą, pieprzem i rozmarynem i dokładnie obtoczyć w tym ziemniaki. Układać na wyłozonej papierem do pieczenia blasze i wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 30-40 min. ( zależy to od gatunku ziemniaka). Możemy przyspieszyć wcześniej lekko obgotowując ziemniaki.
Pyrki sie pieką. Wtym czasie robimy sos: jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Wyjmujemy ziemniaki w nacięcie nakładamy sosu i ....... pałaszujemy, aż sie uszy trzęsą :)
P.S. Jakie jeszcze znacie okreslenia na ziemniaki?
No, przecież kartofle i to określenie powinno być Ci bliższe ze względu na były zabór.
OdpowiedzUsuńBarabole - Lwów i okolice.
Jako zagadka-co to są ostrężyny? Proszę nie pytać googla.
Pozdrawiam.
Przy pomocy starszego pokolenia rozszyfrowałam - to jeżyny :)
OdpowiedzUsuńWracając do tematu ja znam jeszcze pyry i grule
Brawo za ostrężyny, myślałam że to lokalna nazwa.
OdpowiedzUsuń