piątek, 14 sierpnia 2020

Zupa pomidorowa

Sezon na pomidory - te pachnące słońcem i ciepłem w pełni :) Można wybierać na straganach pomiędzy różnymi odmianami :) Pogoda za oknem nie zachęca do długich pobytów w kuchni ;) Dzisiejsza zupa doskonale smakuje na ciepło jak i na zimno :)

ZUPA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW
2-4 marchewek
1 nie duży por
kawałek selera
2 cebule szalotki
1 ząbek czosnku
80 dag mięsistych pomidorów 
2 duże łyżki koncentratu pomidorowego
  ok. 1 l wody
sól, pieprz, 
1łyżeczka cukru
 4 łyżki masła 

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w mniejsze kawałki. Marchewki, seler obrać i pokroić marchew - w pół talarki, seler w słupki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i posiekać. Białą i lekko zieloną część pora pokroić w pół talarki. W garnku rozgrzać masło, dodać czosnek, cebulę i por - smażyć, aż warzywa zmiękną. Dodać marchew z selerem i chwilę smażyć. Następnie dodajemy pomidory i smażymy kolejne 5 minut. Dodajemy kostkę rosołową , wodę i koncentrat. Gotujemy 30 minut. Blendujemy i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. 
Zupa ma pomarańczowy kolor ale smakuje obłędnie pomidorami :) Możemy podawać ją klasycznie z ryżem lub makaronem, albo z kawałkami sera feta :)
Od kilku dni mam "dzikiego lokatora" 




2 komentarze:

  1. O matko, dawno nie robiłem zupy pomidorowej. Z dzieciństwa pamiętam taką z ryżem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tam pomidorową robię zawsze z rosołu :)

    OdpowiedzUsuń