ZUPA TRUSKAWKOWA
1 kg truskawek
1 sprawiona kura
włoszczyzna bez kapusty
5 żółtek jaj
1 szklanka śmietany 30%
sól, cukier
2,5 l wody - uzupełnianej w trakcie gotowania
Sprawioną, umytą kurę wkładamy do garnka zalewamy wodą, gotujemy i solimy. Dodajemy włoszczyznę. Ugotowane warzywa i kurę wyjmujemy. Dodajemy umyte i odszypułkowane truskawki w takiej ilości aby uzyskać esencję smaku. Gotujemy kilkanaście minut na wolnym ogniu, następnie zdejmujemy z ognia. Żółtka jaj roztrzepujemy z odrobiną soli, dodajemy trochę przestudzonego wywaru dodajemy śmietanę i mieszamy do połączenia się składników.Miksturę wlewamy do garnka i energicznie mieszamy.Można dodać cukier do smaku. Podajemy z młodymi ziemniakami lub kluskami rwanymi. (źródło 15 numer Kwartalnika Romskiego).
Zainteresowanych odsyłam do strony :)
A to pierwsza moja truskawka z uprawy doniczkowej
jakos tak nieufnie patrze na to... rosol z truskawkami? :D poczekam, az Ty wyprobujesz...
OdpowiedzUsuńTo trochę poczekasz ;) bo chwilowo to traktuję jako ciekawostkę kulinarną ;)
OdpowiedzUsuń